Školní akce

Akce ve školním roce

2023/2024

Akce ve školním roce

2022/2023

Akce ve školním roce

2021/2022

Akce ve školním roce

2020/2021

Akce ve školním roce

2019/2020

Akce ve školním roce

2018/2019

Momentky z akcí najdete také na školním instagramu, případně na stránkách tříd

https://www.instagram.com/zssvinov/
https://www.zssvinov.cz/stranky-trid/

Den Země 2023

Dne 28. 4. 2023 byla realizovaná první aktivita projektu „Svět poznání 2023“ financovaná z rozpočtu statutárního města Ostravy – Den Země.
Pro žáky 2. stupně p. uč. Šebíková připravila bohatý program. Každá třída dostala několik naučných úkolů z jednoho tématu, učiva, které je právě probíráno v hodinách přírodopisu. Po celou cestu za poznáním byli žáci vybaveni také mapou, v níž byla zaznačena stanoviště s naukovými úkoly. Mnohé třídy s orientací v mapě bojovaly. Jiní závodili, co jim síly stačily, aby byli v cíli první a získali zaslouženou odměnu. Jenže hra měla několik částí.
Po každém vyřešeném úkolu získala třída lísteček s Morseovkou, ta ukrývala nápovědu, co mají dále udělat. Jedni sázeli semínka do záhonů před školní budovou, druzí stavěli hmyzí domeček, další motýlí louku, ptačí pítko a také želví výběh.
Posledním, a pro žáky nejlákavějším úkolem, bylo vybrat dva zástupce, kteří ve sklepení školy hledali poklad.
Sladká odměna byla krásnou tečkou za skvělým a dobrodružným dnem.
Projekt byl realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy.
Mgr. Lucie Šenovská

Úklid Svinova

Žáci školy uklízeli Svinov
V pátek 21. 4. 2023 se žáci naší školy zapojili do úklidu obce. Tímto záslužným činem si připomněli Den Země. Tuto akci škola uspořádala v součinnosti s Technickým dvorem Ostrava – Svinov již podruhé. Děti, které byly vybaveny pytli a rukavicemi, prošly trasu téměř celé obce. Každý ročník si zvolil svůj úklidový úsek. Pytle plné odpadu pak na určeném místě odvezli zaměstnanci Technického dvora. Děti si touto akcí uvědomily, jak si sami ničíme naší Zemi a doufejme, že do budoucna se budou chovat zodpovědněji.
Mgr. Kateřina Klegová

Předvánoční dopoledne

Poslední předvánoční pondělí si žáci druhého stupně zpestřili sportovně zážitkovým programem. V rámci ročníků obcházeli několik stanovišť různorodě zaměřených. V přízemí si mohli vyrobit svoji vlastní speciální placku, ať už pro sebe, nebo jako malou pozornost pro někoho blízkého.
První patro bylo zasvěceno technice, na chodbách se stavěly dráhy pro ozoboty a v učebně fyziky a chemie se pracovalo se speciálními elektronickými stavebnicemi Boffin, z nichž lze poskládat až sto různých projektů.
V obou tělocvičnách pak mohli všichni dle libosti vybít přebytečnou energii, a to doslova. Ve velké tělocvičně se ročníky utkaly ve vybíjené, v malé tělocvičně se pak skákalo do výšky. I když, nutno podotknout, občas se i podlézalo a ani skoky střemhlav nebyly výjimečné.
V prostoru před tělocvičnou se „pinpongovalo“, zapojili se opravdu všichni, takže když došly pálky, odbíjelo se i alternativními předměty jako lopatkami, papuči apod.
Vydařené dopoledne!

Mgr. Alexandra Vavrošová

Webinář E-Bezpečí

V prvním únorovém týdnu se žáci 6. a 7. tříd zúčastnili webinářů v rámci projektu E-Bezpečí – Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tématem besedy byla kyberšikana. Během dvouhodinového webináře se hovořilo především o nebezpečných jevech spojených s používáním internetu a mobilních telefonů, rizicích používání sociálních sítí, ověřování informací na internetu, o kyberšikaně, kybergroomingu, … Žáci se v průběhu celé besedy aktivně zapojovali do jejího průběhu, ať už hlasováním, kdy se formou ankety vyjadřovali k probíraným otázkám a námětům, nebo kladením otázek prostřednictvím chatu popř. po zapnutí mikrofonu i přímým zapojením do diskuse. Právě hlasovací ankety sklidily u žáků největší odezvu. Velice kladně byly žáky hodnoceny i uváděné případy, které se staly a řešily buď u nás, nebo v zahraničí, a jimiž byly celé besedy prokládány.
Cílem tohoto programu byla snaha přispět k budování zdravého a zodpovědného přístupu žáků k internetu a online službám, ovlivnění jejich postojů k internetové agresi, dlouhodobým cílem pak budování zdravého školního klimatu (s cílem minimalizovat riziko vzniku kyberšikany).
Protože žáci i učitelé velice kladně hodnotili téma i samotnou úroveň webinářú, je naše škola připravena v projektech E-Bezpečí i nadále pokračovat a již nyní se domlouvá další spolupráce.

Mgr. Svatava Zeinerová
Školní metodik prevence

Testování nových učebnic Informatiky

Žáci 5.A se v tomto školním roce účastní pilotního ověřování nových učebnice informatiky, které odpovídají plánovaným změnám RVP. Více informací k ověřování naleznete na stránkách https://imysleni.cz/ucebnice/pokusne-overovani.

kolotoč 1kolotoč 2

Exkurze do Vídně 2019


V úterý 10. prosince 2019 v časných ranních hodinách vyrazili žáci 7. –9. ročníku na exkurzi do Vídně, která nás uvítala slunečným a lehce mrazivým počasím. Prohlídku města jsme započali v poklidném Schonbrunu, pak následovalo poněkud rušnější a lidnatější centrum. Zhlédli jsme Burgtheater, Wiener Oper, Rathaus, Muzea na náměstí Marie Terezie, Muzejní čtvrť, Hofburg, Albertinu a Stephansdom. Asi největším zážitkem byla prohlídka Haus des Meeres a návštěva vánočních trhů na mnoha náměstích. Nakonec jsme mohli obdivovat okázalou vánoční výzdobu honosných vídeňských ulic. Tím se s námi bohatá a světélkující metropole rozloučila a my se mohli vrátit domů.